'Zware kotters naar haven Lauwersoog'

LAUWERSOOG - De provincie Groningen heeft de garantie dat Urker vissers met zware kotters naar Lauwersoog komen en de Eemshaven links laten liggen als de vaargeul bij Westgat wordt verdiept.

Dat zegt gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) die bijzonder blij is met de harde toezegging van de vissers. De komst van vooral zwaardere schepen betekent meer handel voor de visafslag in de haven van Lauwersoog.

Staghouwer is optimistisch over de toekomst van de vissershaven die zich steeds meer ontwikkelt als een belangrijke toeristische trekpleister. Met de minister zijn afspraken gemaakt over het baggeren van het dichtslibbende Westgat. Dat is de vaargeul die te ondiep is geworden door zandafzetting door het sterke getij. De provincie en het havenbedrijf hebben zich sterk gemaakt voor het baggeren van de geul omdat Lauwersoog anders havengeld en omzet voor de visafslag misloopt. 

Op dit moment varen de zware kotters naar de Eemshaven. Van daaruit wordt de vis in vrachtwagens geladen en naar visafslagen in Harlingen en Urk vervoerd. ,,Als ze in Lauwersoog terechtkunnen, is de kans dat de vis daar wordt verhandeld een stuk groter'', zegt gedeputeerde Staghouwer.

Hij benadrukt dat kosten noch moeite worden gespaard om de vissers beter van dienst te zijn. ,,Zo wordt 3,5 miljoen euro geinvesteerd in verlenging van de havenkade. Daar kunnen straks meer en grotere schepen terecht. Met de ondernemers zijn we bezig de haven te moderniseren'', aldus Staghouwer.

Het is aan de directie van de visafslag om vervolgens meer handel naar Lauwersoog te halen. Dat zal niet de taak zijn van Harry Smit de directeur die eind vorig jaar op non-actief werd gezet.Na jaren waarin hij tot volle tevredenheid opereerde, wordt hij niet langer gezien als de man die de haven moet opstoten in de vaart der volkeren. Onduidelijk is wie op dit moment de kar trekt.

Met het Rijk is lang gesteggeld over het baggeren van het Westgat. De VVD in de Tweede Kamer eiste oktober vorig jaar opheldering van minister Melanie Schultz van Haegen. Betty de Boer (VVD) zette druk op de ketel, waarna de minister aankondigde een list te zullen verzinnen. Volgens haar is het probleem dat de vaargeul zich continu verplaatst en fluctueert in diepte. Daarbij ligt het Westgat in de buitendelta waar natuurregels gelden en niet zomaar mag worden gebaggerd.

Besloten is het slib weg te halen en te kijken wat er gebeurt. Staghouwer heeft er het volste vertrouwen in dat het Rijk koerst op een definitieve oplossing. Volgens hem steekt de overheid geen miljoenen in een haven die ten dode is opgeschreven. ,,Dat zou te gek zijn voor woorden.''

Bron: De Veer, J. 'Zware Kotters naar haven Lauwersoog'. In: Dagblad van het Noorden, 11 feb. '16